söndag 30 augusti 2009

Man blir aldrig för gammal för andakt.

Denna helg har jag spenderat med mina underbart goa vänner i Göteborgs bästa gospelkör, Solid Gospel. Vi har sjungit, skrattat, flamsat, promenerat och bara umgåtts Det har varit jättehärligt.
Innan vi for var jag ett uns orolig över hur denna vuxna-kör-kyrko-lägerhelg skulle te sig, men jag måste säga att det var över förväntningarna. Jag är inte uppvuxen i en frikyrklig familj, men var gång man var iväg på något läger-aktigt när man var yngre, var det alltid samma visa; Aktiviteter, mat, aktiviteter, mat, aktiviteter, mat, andakt, flams-tid, läggtid. Aktiviteter och mattiderna var alltid självklara. Flamstiden var olika från gång till gång; ibland var man med, ibland kände man sig på tok för gammal och längtade till lägg-tiden. Andaktstiden kunde också variera, men kändes alltid som ett “måste-ha-med“, i alla fall från ledarnas sida. De äldre deltagarna försökte alltid hålla det seriöst, medan de yngre triggade varandra till okoncentration, även om de innerst inne tyckte det var en mycket intressant stund.
I en kör som inte är bunden till en kyrka, finns det många olika individer med många olika uppfattningar. I andakten fick det yttra sig på det personliga planet. MEN, inget behövde diskuteras, ingen behövde fnissa åt någon annan, ingen var tvingad att känna sig obekväm genom att medverka eller yttra sig. I detta andrum fanns plats för eftertanke och reflektion för varje individ, med ömsesidig respekt för varandra. Det fick det hela att kännas som en av de bästa andakter jag varit med om. Det handlade inte om att vi tillsammans skulle göra en resa. Det handlade bara om individen och dess eget hjärterum, med plats för Gud. Att sitta ner, samla tankarna - utan att behöva förklara sig eller stå upp för sitt handlande - var ett riktigt bra sätt att samlas till en Guds-stund på. Det är en tjusning med ungdomar som samlas för att dra sig närmare Gud. Det är nästan en större tjusning med vuxna individer som försöker sig på samma sak. Vuxenlivet med Gud känns annorlunda än när man var yngre. Men andakt är sannerligen något man aldrig blir för gammal för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar