onsdag 11 januari 2012

baka baka liten kaka.

Morotsmuffins är riktigt smaskigt. Här ska du få se!

Ägg och socker vispas ihop.
Stora muffinsformar med smet.
Mumsiga morotsmuffins med garnering och silverkulor.
Som tack för några fina dagar på min praktikplats, slängde jag i eftermiddag ihop lite gottigt att bjuda på i morgon. Jag tycker om att baka till andra. Det är ett fint sätt att visa uppskattning på. Är magen glad är människan glad, var det någon som sa. Det stämmer allt som oftast.
Idag bidde det morotsmuffins. Det är så himla gott med morotskaka, men att ta med en hel kaka att bjuda på till ynka fyra personer kändes lite väl tilltaget. Så det fick bli morotsmuffins istället. Här nedan följer receptet till den som känner att det börjar vattnas i munnen!

INGREDIENSER (smeten)
3 rivna morötter
1 dl hasselnötter (som hackas)
2 ägg
2 dl socker
2 dl matolja
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 dl mjöl 

GLASYR
100 g philadelphiaost 
1/2-1 dl florsocker
1/2 citron (saft) + river skal efter smak

Vispa ihop ägg och socker lite pösigt, häll i oljan. (Man kan ta den oljan man har hemma, olivolja går alltså också bra.) Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke och häll sedan i och blanda med resten av smeten. Blanda i de rivna morötterna och de hackade nötterna. Rör ihop allting, dock inte för mycket. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min på 175 °C, men kolla muffinsarna då och då så att de inte bränns vid. De blir allra godast om de är pyttelite kladdiga i mitten.
Låt muffinsarna svalna och garnera sedan med glasyr. Toppa med lite strössel, frukt eller något annat du tycker är fint!

Ett tips är att använda stora muffinsformar. Då blir muffinsarna lite större och man behöver inte bekymra sig för att smeten ska svälla över och platta ut formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar