söndag 21 augusti 2011

vitt vs brunt


Vet inte om ni funderat över det någon gång, men frågan huruvida bruna hönor värper bruna ägg och om vita hönor värper vita ägg, kom upp idag på jobbet då den alltid vitfyllda äggkartongen uppmärksammades då det fanns ett beige ägg med i gänget. Det kanske är allmänkunskap, men för er som inte visste om det kan jag nu tala om att det är så; bruna hönor lägger bruna ägg och vita hönor lägger vita ägg!

4 kommentarer:

  1. Antingen tycker dina kolleger att det är roligt att lura dig. Eller så jobbar du med riktiga stadsbor! Färgen på hönan är inte det som avgör färgen på ägget. Det är rasen som bestämmer färgen på ägget. Däremot är det inte ovanligt att färgen på ägget blir samma som hönans som värpt de, men det kan också vara tvärt om..
    Det är i alla fall vad mina empiriska undersökningar visat:)
    //Smålänningen

    SvaraRadera
  2. :D Erik, I löööv ditt engagemang! Jag har koll på att det är rasen på hönorna som avgör det, men tänkte det var lättast att förklara att färgen på hönan = färgen på ägget, eftersom det OFTAST är så. Men jag älskar att du förklarar på bästa sätt för att det ska bli korrekt. Thumbs up! Å tack.. :) /M

    SvaraRadera
  3. FAST min kusin aka hönsägare har berättat att vita höns värper vita ägg och vice versa. SÅ kanske en ras alltid har en färg, eller så men iaf. Han berättade också att anledningen till varför det finns mest vita ägg är för att dom bruna hönsen är lite mer besväriga! de slåss och så. Så nu vet du!

    SvaraRadera
  4. haha :D kul info Lisa. Tack! /MIA

    SvaraRadera